Bajnóczy Pince

Hittel, természettel, szeretettel

 

A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi és a szekszárdi borvidéken termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen a 20-as évekre nyúlnak vissza, míg a ma működő pincészet két olyan borász együttműködéséből született, akik hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. A borászat ennek szellemében, elsősorban Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kékfrankos és Cabernet Franc szőlőfajtákból termel borokat.

A Bajnóczy Pincét Szabó Tünde és Halmosi Áron vezeti.

Biodinamikus

gazdálkodás

 

Hiszünk benne, hogy minden élő szervezet összefonódik, ezért a biodinamikus gazdálkodásmód kompromisszummentes, lelkes követői vagyunk. A szőlő művelésénél figyelembe vesszük a természeti-kozmikus ritmusokat, az égitestek, különösképpen a Hold állását, emellett legjobb ültetvényeinkben kizárólag szerves preparátumokat használunk, kis mennyiségben.

 

A szerves-kozmikus alapokra helyezett gazdálkodásmódunkban ugyanakkor korántsem szorul háttérbe az erős szakmai-elméleti háttér, amelyet egyetemi szőlész-borász végzettségünk biztosít.

 

Természetesség

minden téren

 

“A szőlő a világ legtökéletesebb növénye” – tartják mifelénk. Hát akkor ne is akarjunk beleszólni természetes fejlődésébe! Nálunk a szőlőt és az abból készülő bort a legtermészetesebb módon igyekszünk termelni, hogy abban ne mesterséges ízanyagok, illatok és színek, hanem a gyümölcs és a termőhely egyedi karaktere kerüljön előtérbe.

Ültetvényeinkben természetes segítők a különféle rovarok, madarak, de borászatunknál gyakori vendég a macska és kutya, valamint alkalmanként a vadon élő állatok is látogatást tesznek. A környezettudatos gondolkodás szellemében igyekszünk mindent helyi termelőktől beszerezni, hogy mindennapi tevékenységünkkel minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Első a természet.

Család és tradíció

 

Pincészetünket Tünde dédapja, Bajnóczy István alapította 1928-ban. Azóta is ez a terület adja legjobb olaszrizling-termőhelyünket és képezi pincészetünk központját. Fontos értékként tekintünk a badacsonyi borvidék szőlőművelési hagyományaira, valamint a családi tradíciókra. Szőlőművelő gyökerekkel rendelkező családunk tagjai igyekeznek mindenben segíteni minket, így a palackokba kerülő bor egy igazi “nagycsaládos gyermek”, amelyben megannyi segítő kéz munkájának eredménye mutatkozik meg. Végső soron ettől lesz egyedi minden általunk készített bor és megismételhetetlen minden egyes évjárat.

Rólunk

       mondták